Farvel til en mester

Posted by on jul 8, 2020 in Martin Blom

Farvel til en mester

Mindeord: Troels Jensen er ikke blandt os længere. Æret være hans minde. Troels Jensen var bluesmusiker af fineste karat, og han var en samlende skikkelse i det danske bluesmiljø. Generøs, ydmyg, imødekommende og dybt seriøs. Et varmt menneske, en ypperlig musiker og et forbillede for alle. Han vil blive savnet.

Jeg er dybt taknemmelig over at have lært Troels Jensen at kende og haft æren af at spille sammen med ham for år tilbage med Trouble Cats. Jeg er også beæret over at have holdt pristale for ham i forbindelse med Copenhagen Blues Festivals første udgave af prisen “Årets Danske Bluesnavn” i 2002.

I marts 2016 skrev jeg et fødselsdagsportræt af Troels i forbindelse med hans 70 års fødselsdag. Det kan passende genoptrykkes nu og være en hyldest til Troels Jensen, der gav så uendeligt meget til os alle og altid som en sand gentleman trådte et skridt tilbage og lod musikken strømme frem og være det vigtigste.

FØDSELSDAGSPORTRÆT FRA 2016 I ANLEDNING AF TROELS JENSENS 70 ÅRS FØDSELSDAG:
(Dengang publiceret på min blog)

Marts 2016: Dansk bluesmusiks tilbagelænede nestor og godfather har i årtier beriget publikum og musikerkolleger med sit nærvær og sin skarpe fornemmelse for the blues. 22. marts 2016 fylder Troels Jensen 70 år.

For et par uger siden gik jeg på V58 i Aarhus og hørte Robert Johnson Tribute. Seks garvede musikere, Troels Jensen, guitar/piano, vokal, H. P. Lange, guitar/vokal Nisse Thorbjørn, guitar, mundharpe, Ronni Boysen, guitar, Mads D. Andersen, trommer, og Dave Stevens, bas.

Bandet spillede storartet. Naturligvis, for det var nogle af landets bedste og mest hårdtarbejdede bluesmusikere, der var på scenen. Musikere, som har dedikeret hele deres tilværelse til musikken. Uanset at det aldrig har været en guldrandet forretning at spille blues, og næppe nogensinde bliver det.

Første mand på scenen er Troels Jensen. Han sætter sig ved klaveret, fortæller lidt om Robert Johnson og lader så et rullede ragtime-bluesy nummer lyde fra tangenterne.

Han har gjort det tusindvis af gange. Gået ind på en scene for at spille. Altid med stil, altid med respekt for publikum, altid med det ærinde at fortælle historier gennem musikken og lade musikken være i centrum. Det har altid været musikken, der har været det vigtige for Troels Jensen. Aldrig Troels Jensen.

Men tag ikke fejl. Lige så venlig, imødekommende og gavmild med erfaringerne, Troels Jensen er, ligeså klar er han i mælet, og ligeså skarp er han i tonen, når han lader sin version af the blues lyde på et spillested eller fra en festivalscene.

Man kan lære meget af Troels Jensen. Det er der mange musikere, der har gjort gennem årene – ja, lige så længe som Troels Jensen har været med på den danske scene. Han er en rollemodel og en særdeles generøs musiker, der utallige gange har spillet og jammet med kolleger og unge upcom’ere. I en årrække først i 90’erne havde jeg selv den store fornøjelse at tage ved lære af Troels Jensen, da han var med på adskillige job med vores bluesband Trouble Cats. Når vi spillede på Mojo (Rådhuskroen dengang), trådte han ofte op og jammede med. Vi lyttede og blev bedre. Det samme kan masser af andre bluesmusikere fortælle, for Troels Jensen har aldrig været fedtet med at jamme og spille på kryds og tværs. Han er en fornem repræsentant for bluesgenren, hvor det netop handler om at dele og ikke om at holde det hele for sig selv.

I seks årtier har Troels Jensen lagt et blues-soundtrack til dansk rockhistorie. Delta Blues Band blev dannet i 1968 med Troels Jensen i front og skabte sig snart ry som et af de betydeligste danske bluesbands, der backede store internationale navne. I 1979 indspillede de pladen ”No Overdubs” sammen med Billy Cross og skabte ikke så lidt røre. De blev et af tidens varmeste livenavne, ændrede navn til Delta Cross Band, udgav ”Rave On”-pladen, der cementerede deres position som bluesrockband nummer ét herhjemme – og indspillede så i 1980 den legendariske plade ”Tidens Tern” med C. V. Jørgensen.

Siden har Troels Jensen arbejdet i mange sammenhænge, ikke mindst med H. P. Lange. De to har turneret flittigt – med blandt andre salig Hugo Rasmussen på bas – og har udgivet en række fine plader. Især ”Take Me Home” fra 2001 er en perle.

I dag kan man møde Troels Jensen netop sammen med H. P. Lange eller nogle af de andre musikanter, der var med på V58 den lørdag aften for et par uger siden. Eller sammen med bandet The Healers, som er fast hver måned på programmet på Mojo.

Nu runder han 70. Årgang 1946, den store efterkrigsgeneration. I pausen på V58 sad vi i bandrummet og snakkede om løst og fast. Jeg spurgte, nå, Troels, bliver der en fødselsdagskoncert, nu du fylder rundt? Njah, nej… det gør der ikke, svarede han med et lunt smil.

Som enhver sand kunstner er han ydmyg over for sin opgave. Og opgaven er at spille musik. Så må alder, fødselsdagsfestivitas og fejring af en rund dag komme i anden række. Vi andre har også en opgave. Nemlig at hylde dansk blues’ store mester Troels Jensen. Til lykke, Troels.

 

Farvel, kære Troels, hvil i fred.

/Martin Blom Hansen

(Fotocredit: Frank Nielsen)